Visserij-innovatiecentrum start met Visserijcafé

Regelmatig krijgen we bij het Visserij-innovatiecentrum de vraag: “Kunnen jullie niet wat meer vertellen over de uitkomsten van de testen die jullie doen in het Visserij-innovatiecentrum?”. Ons antwoord is dan; “Ja hoor, kom maar langs!” Want er valt veel te vertellen over de projecten waar we aan werken. We geven graag uitleg over ontwikkelingen die nu misschien nog in de kinderschoenen staan, maar straks wellicht toch het idee van de toekomst blijken.

De uitnodiging “Kom maar langs” is erg vrijblijvend en onze drempel is voor sommigen best hoog. Toch willen de ervaringen die we opdoen tijdens onze projecten heel graag delen met visserij-experts, actieve vissermannen die precies weten waar ze over praten. Maar we willen niet alleen vertellen over wat we doen, we willen ook graag weten wat jullie ervan vinden. Had je gedacht dat iets wel of niet zou werken en waarom wel of waarom juist niet. Heb je ideeën over de aanvliegroute van een bepaald project en wil je meedenken om richting te geven aan de activiteiten van het Visserij-innovatiecentrum en op die manier richting geven aan nog duurzamere visserijsector? Kom dan naar het:

Visserijcafé

In het Visserijcafé zullen we vanaf heden op regelmatige basis themabijeenkomsten organiseren waar we onder het genot van een hapje en drankje samen met vissermannen, wetenschappers, toeleveranciers en NGO’s op informele manier kennis uitwisselen over innovaties en lopende projecten. Het Visserij-café opent voor de eerste keer de deuren op vrijdag 16 maart a.s. om 14.00 uur. Het thema is Garnalenvisserij. Aanmelden voor het Visserijcafé kan per email via secretariaat@visserij-innovatiecentrum.nl of per whatsapp via 06-57558719.

Samen met het WNF en CIV Den Oever is nagedacht over een alternatieve visserij op de garnalen. In het Visserij-innovatiecentrum zijn inmiddels verschillende modelnetten getest. De verwachting is dat er minder bijvangst van rondvis zal zijn met een vergelijkbare economische opbrengst. Achtergrond voor de samenwerking is het internationale Rijnverdrag met als sluitstuk het kierbesluit. De verwachting is dat het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen leidt tot een terugkeer van een scala aan trekvissen.

Sander van Rijswijk (CIV Den Oever), Monique van de Water (WNF) en Richard Martens willen graag met jullie van gedachten wisselen over het gekozen netontwerp en zijn benieuwd naar jullie reacties op de resultaten van de testen tot nu toe.

Onderstaand filmpje geeft uitleg over het doel en achtergrond van dit project.