Voor de vierdaagse cursus “Vissen met toekomst” was Tim Haasnoot van ProSea deze week aanwezig op het STC in Stellendam (Visserijschool Stellendam). ProSea verzorgt tijdens deze cursusdagen educatieve activiteiten voor toekomstige vissers om bewustwording over duurzaamheid te stimuleren. In dat kader mocht een bezoek aan het Visserij-innovatiecentrum in Stellendam natuurlijk niet ontbreken.

Tijdens deze speciaal voor visserijscholen ontwikkelde cursus is er aandacht voor wat duurzame visserij inhoudt en waarom het belangrijk is. Die vraag komt terug in de verschillende onderdelen van de cursus als mariene ecologie (hoe werkt de zee), milieu (emissies, afval in zee), visstandsbeheer, duurzaam ondernemerschap, maatschappelijke acceptie en communicatie met milieuorganisaties.

Het bezoek aan het testcentrum was een mooi moment om te vertellen wat er allemaal in het innovatiecentrum gebeurt en welke faciliteiten we hebben om testen uit te voeren. Uiteraard werd er een testrun gedaan en konden de scholieren met eigen ogen aanschouwen hoe een test van een modelnet in zijn werk gaat en hoe de onderwaterbeelden van zo’n test kunnen worden bekeken en geanalyseerd. Er werd afgesloten met een korte toelichting van Johan Baaij over de noodzaak van innovaties in de visserij en aandacht die vissermannen in spé moeten hebben voor maatschappelijke ontwikkelingen.