VisPluisvrij

Praktijktest

VisPluisvrij

line-red

Het huidige gebruik van pluismateriaal staat nu en in de toekomst ter discussie vanwege de invloed op het milieu (plastic-soep, vuil op het strand etc). In de periode 2013-2015 is er uitgebreid onderzoek gedaan naar alternatieven voor de pluis in opdracht van VisNed, Stichting De Noordzee en Rijkswaterstaat Zee & Delta.

Het Visserij-innovatiecentrum heeft in 2015 een aantal testen uitgevoerd om de slijtvastheid te beoordelen. De beste alternatieve materialen zijn vervolgens met kleine hoeveelheden in de praktijk getest. Uit deze testen zijn vier materialen naar voren gekomen die een kansrijk alternatief kunnen zijn: Yakleer, Polyurethaan, Materiaal ‘Z’, Sisal

Vanuit de visserij is aangegeven dat testen in de praktijk met grotere hoeveelheden wenselijk is om aan te tonen dat het alternatieve materiaal economisch duurzaam is. Levensduur en afwezigheid van  nadelige effecten op de visnamigheid zal aangetoond moeten worden voordat omschakeling overwogen zal worden.

Het Visserij-Innovatiecentrum onderzoekt met steun van de Stichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta, VisNed en het Project VisPluisvrij deze kansrijke alternatieven op grotere schaal.

Projectgegevens

OpdrachtgeversStichting Verduurzaming Visserijsector Voordelta, VisNed en het Project VisPluisvrij
UitvoeringEen aantal materialen wordt verder onderzocht in het Visserij-Innovatiecentrum. Daarnaast zullen materialen worden getest gedurende een langere periode op zee. De eerste resultaten worden in het najaar van 2017 verwacht.
Doel testHet verder ontwikkelen en de economische geschiktheid aantonen van alternatieve materialen voor pluis in de visserij. Om alternatieven voor het huidige (relatief goedkope) pluis in de visserij te laten vervangen is het noodzakelijk aan te tonen dat enerzijds de kostprijs minimaal gelijk is aan het huidige pluis, en het gebruiksgemak minimaal gelijkwaardig is.