Experimentele luchtdrukwing als vangsttechniek voor platvis

Praktijktest

Experimentele luchtdruk wing als vangsttechniek voor platvis

line-red

In 2018 dreigde een verbod op de pulsvisserij. Helaas is dit werkelijkheid geworden.

Een mogelijk alternatief is het stimuleren van platvis door middel van perslucht. Om de werking en effectiviteit van dit idee te testen is door texelaar Piet Standaard een aqua dynamische luchtdruk wing ontwikkeld die de lucht richting de grond blaast. Om de werking van het innovatieve ontwerp te testen is er gekozen om een eerste experiment te doen met een schaalmodel in het Visserij Innovatie Centrum zuidwest Nederland (VIC).

Eind 2018 zijn proeven uitgevoerd. De testopstelling is door Piet Standaart gemaakt en geleverd. Een aggregaat en technische ondersteuning is geleverd door Wissekerke techniek. De Cooperatie Westvoorn en Van Wijk Installaties en Constructies hebben eveneens technische ondersteuning geleverd tijdens de testdagen.

De testen zijn mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Verduurzaming Visserij Voordelta.

De uitgevoerde proeven met tong en schol laten zien dat in deze opstelling een zeer beperkt aantal vissen reageert op de luchtbellen. Ook dient de opstelling zeer dicht boven de bodem langs te gaan (8 cm) om effectief de luchtbellen onder snelheid de bodem te laten raken. De huidige opstelling lijkt nog geen alternatief voor wekkerkettingen of puls te bieden gezien de beperkte effectiviteit waarmee tong en schol gestimuleerd worden om de bodem te verlaten. Verder ontwikkeling en verbetering is noodzakelijk om tot een rendabele visserijmethode te komen.

Projectgegevens

OpdrachtgeverPiet Standaart uit Texel
DoelOnderzoeken of met luchtdruk de platvis gestimuleerd kan worden om uit de bodem te komen.
UitvoeringIn het project is met behulp van een testopstelling onderzocht of en op welke wijze luchtdruk toegepast zou kunnen worden. De testen zijn in oktober 2018 uitgevoerd.
Materialen testinstallatie luchtPiet Standaart
Materialen AggregaatWissekerke Techniek